Естетика у сучасному світі

Значення естетичної діяльності сьогодні

crieteЕстетика – це наука яка вивчає чуттєве сприйняття мистецтва, краси, вишуканості. Естетика розвиває і формує уявлення людини про красу, мистецтво, вишуканість, і навпаки потворність. Над естетикою працювали такі філософи як В.І.Шинкарук, В.П.Іванов, О.І.Фортова, А.С. Канарський. Особливий розквіт естетики припав на радянський період. Саме в цей період почали формуватися школи з естетики. Саме Шинкарук досліджував проблеми естетики. Саме ці вчені, цієї доби намагалися донести до людей яким є ідеал. Шукали проблеми ідеалу. Філософи намагалися знайти творчу сутність людини.

Естетична проблема завжди існувала в думках філософів. Саме філософи допомогли естетиці розвиватися, набувати популярності і розквіту. Також філософи завжди намагалися визначити сутність і значення естетичної діяльності.

Естетика прикрашає продукти промисловості за рахунок мистецької не утилітарної частини. Сучасний продукт це поєднання мистецтва і практичного. Естетична діяльність – це і є прикрашання чогось, або створення прекрасного за рахунок праці. Праця – це цілеспрямований вид діяльності по задоволенню потреб людини, при цьому праця – це не біологічна діяльність по задоволенню потреби – це опосередкована, штучна діяльність.

Як нам відомо, умовою нашого існування на Землі є діяльність або праця – ставлення до навколишнього світу – його зміна і перетворення. Суб’єктом естетичної діяльності є все людство разом. Об’єктом є весь навколишній світ. Найголовніша мета людської діяльності – естетичний ідеал, головним змістом є перетворення справжньої дійсності за законом краси. Результат естетичної діяльності людей з’являється в уже новій природі, вдосконаленому людстві і людині.

Всі, хто володіють естетичною свідомістю, оцінюють все навколо себе співвідносячи із своїми естетичними думками, образами. Естетичною діяльністю називають будь якою людською працею. Так як і краса зміст загальнолюдським також є доброта, істина, свобода та ін.. От наприклад всім людям гарний будинок подобається набагато більше ніж старенький і неохайний, і тому люди будуватимуть і витрачатимуть всі свої зусилля саме на такий гарний будинок.

Так само і вишукане та елегантне плаття подобається більше ніж звичайне сіре не вишукане плаття, тому люди вибиратимуть у рівних умовах саме перше плаття. Всі хто працює сподівається в кінцевому результаті побачити результат своєї роботи гарним, акуратним, естетичним, який прикрасить вашу оселю, побут, підніме вам настрій, та ваше самопочуття.

Завдяки естетичній діяльності у людини розвиваються хороші культурні здібності. Естетична діяльність існує в світі як частина трудової діяльності. Необхідно пам’ятати що естетична діяльність – це така діяльність яка пов’язана з практикою, за допомогою якої розвинулось естетичне виробництво. Естетична діяльність дає змогу нам створити якусь неперевершену річ, величний твір, чудову ідею.

Результат естетичної діяльності є людська суб’єктивність, яка постійно удосконалюється. Завжди де б ми не були нас з вами чекає естетична діяльність. Адже без діяльності на сьогодні люди не виживають. І навколишній світ потребує від нас не просто діяльності, а саме естетичної діяльності. Бо саме краса приносить людям радість, задоволення, натхнення. Саме тому навколо нас вирує повсюди естетична діяльність.

Завдяки естетичній діяльності люди мають змогу розвиватися, удосконалюватися, ставати найкращими у своїй справі.

Естетика насправді відіграє дуже важливу роль у житті людей. Без естетичного оформлення людина не відчуватиме стільки задоволення від своєї праці. Адже ми хочемо бачити тільки прекрасне виконання.

Кожен з нас хоче вдягатися зі смаком, і всі це роблять по своєму, бо у всіх людей різні смаки, різні бачення прекрасного.

Естетична діяльність пов’язана з усіма видами діяльності. Наприклад підприємство на якому виробляють цукерки. Там естетична діяльність присутня всюди, адже цукерку працівники стараються зробити естетично привабливою, гарною, смачною. Але іноді цього не вистачає і використовують інші способи як зробити ці цукерки естетичними. І тоді використовують обгортки, які виконані дуже акуратно і привабливо. Ця обгортка може мати яскравий вигляд із гарними візерунками, чим і буде приваблювати покупців.

У сучасному суспільстві майже всі люди обирають собі товари за зовнішнім виглядом, як от наприклад машини. Хто ж із людей захотів би собі взяти ржаву неохайну машину? Звісно ніхто. Саме тому і використовують естетичну діяльність у даний час. Адже всі ми хочемо аби наша машина мала гарний, привабливий вигляд.

Також естетична діяльність тісно пов’язана з мистецтвом. Мистецтво – це вид не утилітарної діяльності яке має на меті показати образ автора в чуттєво-речовинній формі. Адже ми б з вами не хотіли б дивитися на неохайну картину, яка висить просто на вулиці. Саме в цьому і допоможе естетична діяльність. Людина має здатність прекрасно оформити картину, створити певні умови для її зберігання. І саме тоді коли ці умови будуть зроблені люди отримуватимуть задоволення. Так як і отримують її від картинної галереї. Адже зайшовши до просторої прекрасної зали, де висять багато витворів мистецтва видатних художників, ми відчуваємо масу задоволень від побаченого.