Естетика у сучасному світі

Модні речі та їх виховний вплив на молодь

molodiУ тлумачних словниках пишуть, що мода – це зразок предмету, який відповідає смакам більшості людей. Я думаю, не всі з цим погодяться, тому ,що цей «смак» нам нав’язують.

На даний момент, мода — це засіб маніпуляції людьми, це стандартизм, вона залишає тебе без вибору. Хочеш бути популярним ? Ти повинен бути модним ! Зараз навіть, щоб зайти у нічний клуб, потрібно пройти «фейс – контроль» або строгий « дрес – код ».

Це також поділ людей на «вищі» та «нижчі» класи. Взагалі мода перекладається, як «правило» і саме цьому правилу хоче слідувати більшість. Але як і заведено, є виключення з правил, не вся молодь слідує моді,є підлітки в яких своя «мода», вони не такі як всі, одягаються на свій смак. І в сучасному суспільстві їх можуть не зрозуміти, тому, що вони порушують «правило». Не розуміють їх скоріше за все тому, що наша молодь забула про саморозвиток, про те, що потрібно поважати думку та вибір кожного.

Мода — сама популярна сфера, на ній можна заробляти,як це роблять різні підприємства (хоча на чому зараз не заробляють) і так само вони нами і маніпулюють. Ми всі щодня бачимо реклами нового одягу, нових магазинів і ніхто не хоче бути «не модним», вони думають, що їх не будуть сприймати, адже «зустрічають по одязі..». І це саме той момент, коли ніхто не думає про саморозвиток і забувають продовження цього вислову «..а проводять по розуму».

Молодь забуває про те, що мода не допоможе їм по житті, тільки на модному одязі « далеко не заїдеш ». Щоб получити престижну роботу та підніматися вверх по кар’єрній драбині, потрібно вчитися та розвиватися. Але оскільки , ще не ввели моду на книги (крім фотографій в інстаграмі або інших соцмережах, де молодь показує, які вони «модні») , ми можемо надіятися, що наше покоління все ж таки буде розвиватися в духовному руслі і « поповняти » свої моральні цінності.

Вище я сказала про поділ на «вищі» та «нижчі» класи, поясню, що я мала на увазі. Зараз , як це не сумно, але не у кожного є можливість одягатися «по останньому писку моди» (це ніби «нижчий клас»). На кожну людину це впливає по різному. Всі знають які підлітки можуть бути жорстокими, вони можуть знущатися зі своїх не модних «друзів», це пагубний вплив моди (!), і кожен підліток реагує на це по – своєму, одні можуть замикатися в собі (вони і придумують власну «моду»), а інших навпаки це може мотивувати до того,щоб розвиватися в іншому напрямку і в майбутньому стати успішними людьми.

Але я розглянула тільки одну сторону «медалі».

Я вирішила опитати своїх друзів,що вони думають на рахунок моди і її впливу на молодь.

І ось, що мені відповіли :

Друг 1 : мода це один з видів психологічного впливу на людство. За її допомогою можна маніпулювати людською свідомістю в будь якому напрямку. От наприклад IPhone і дитина 10 років. Вона закатує істерики батькам щоб їй купили, хоча сама не розуміє повноцінного значення і функціональності певного девайсу, але хто в класі має той модний. Шкода що не можна ввести моду на книги, самоосвіту та саморозвиток.

Якщо підвести підсумок, це те, що я писала вище.

Друг 2 : Мода- введений дизайнерами певний стиль.Модні речі допомагають мені почувати себе більш впевнено, в певних речах створюється відчуття, ніби весь світ у твоїх ніг.

А ось і друга сторона. Модні речі додають нам впевненості в собі, коли людина добре одягнена, вона і почуває себе комфортно.

Мода та модні речі допомагають людині продемонструвати власне «Я». Тут проявляється виховний вплив , вона проявляє тип поведінки людини , стиль її життя та відношення до себе і оточуючих. У цьому моменті ми можемо прослідкувати, яке саме виховання дає мода, нашій молоді і чи достатньо нам цього.

Ось я, не слідкую за модою, не бігаю по магазинах в пошуках останніх колекцій. Я одягаюся так , як мені подобається і те в чому мені комфортно. Я не рахую, що через це я «не правильна». В мене таке саме оточення, мої друзі не вважають, що мода це саме головне в нашому життя. Те , що нам подобається добре виглядати, ще не означає, що ми хочемо бути модним і завжди «в погоні» за модним одягом.

Можливо через це ми і дружимо або на мене так впливають мої друзі. Багато чого залежить від оточення. Багато підлітків піддаються зовнішньому впливу і для того , щоб не бути як всі, вони якраз і стають як всі, тому , що мода це не спосіб виділення, виділяєшся ти лише своїм смаком. Наприклад якщо ти вдінеш на себе речі із нової колекції,а вони не поєднуються між собою, це не означає, що ти став модним, скоріше навпаки . Якщо ти копіюєш «look» відомої особи, свого кумира або просто людини яку побачив на вулиці, ти не модний, ти скоріше за все втрачаєш індивідуальність, потрібно всього лише розвиватися і ви не помітите як все поміняється.

Мода не є чимось поганим, просто не варто забувати, що ти особистість і ти керуєш модою, а не навпаки.