Естетика у сучасному світі

Книги і фільми, які змінюють нас на краще

knigaВ наш час існує дуже великий вибір книг різних жанрів і тематики. Існує можливість експериментувати і відшукати стиль написання, який стане улюбленим. Книги – це основний засіб отримання знань, за допомогою книг ми отримуємо інформацію для роздумів, ми збагачуємо свій внутрішній світ, вдосконалюємо свою культуру. За допомогою книг ми відкриваємо для себе безліч інших світів, занурюємося в інші епохи, звичаї, культури.

Книги відкривають нові горизонти у житті людини, вони є безцінним скарбом у житті людини. Книги це можливість осягнути, зрозуміти, порівняти, і відчути нове для себе. Книги формують нашу свідомість, нашу обізнаність у світі, вони є незамінним компонентом самовдосконалення.

Кожна книга має підтекст, який варто розгледіти. Кожна книга є унікальною частинкою, якою треба навчитися користуватися. Існує думка, що важлива не кількість прочитаних книг, а кількість книг, які стали нам зрозумілі. Книга розвиває фантазію особистості, це той ґрунт на якому формується осягнення внутрішнього світу. На мою думку, основною відмінністю книг від фільмів є те, що у книзі найбільшим чином розвивається уява людини, є можливість вигадувати героїв, обстановку, той світ, який описаний на папері. Сприймання інформації відбувається на основі вже здобутих знань.

А у фільмах людина сприймає побачене, виводить висновки, але немає такої основи для розвитку уяви як у книгах. Фільми закладають уявлення про моральну поведінку у суспільстві. Переглядаючи фільми є можливість побачити почуття героїв співставляючи їх із змістом сказаного. За допомогою книг і фільмів ми вчимося розуміти світ навколо себе, і себе у світі.

Книги вносять свій виховний вплив, свої цінності у нашу свідомість, змінюють людину. Я можу із впевненістю сказати, що мене змінили, додали знань, сформували нові уявлення про світ такі книги:

Еріх Марія Ремарк « Три товариші». Ця книга навчила мене цінувати життя, дружбу і кохання. Вона розповідає про неймовірну підтримку трьох друзів (Роберта Локампа, Готфрида Ленца, Отто Кестера) які не залишали один одного в тяжку хвилину. Це історія про дружбу, яка сильніша за братерство. Ця книга навчає цінувати кожну хвилину свого життя, дає усвідомлення того, що воно може закінчитится в будь-яку хвилину. Вчить піклуватись про своє здоров’я. Провокує на усвідомлення швидкоплинності існуючого світу і обставин які присутні у нашому житті. Навчає не зациклюватися на негативному, йти до своєї мети, жити кожнем днем, не відкладати нічого на далі. На прикладі героїні роману Патриції Хольман можна побачити шалену жагу до життя, ігнорування хвороби, яка може перервати життя. Головне відкриття яке я зробила з цієї книги – це цінувати один одного, близьких тобі людей.

Роман « Сто років самотності» Ґабріеля Ґарсія Маркеса розкриває історію родини Буендіа впродовж 100 років. За допомогою напряму магічний реалізм роман набуває цікавих відтінків казкового і оригінального. На прикладі Хосе Аркадіо Буендіа книга навчає наполегливо йти до своєї мети, працювати над собою, робити відкриття самотужки. У книзі описуються характери, звички персонажів. Їх у книзі дуже багато, але це тільки робить його оригінальним і неповторним.

Комедійна драма «1+1 Недоторканні» (режисери Олів’є Накаш і Ерік Толедано). Несе в собі глибокий емоційний і моральний підтекст. Дає величезний матеріал для роздумів. Фільм навчає не ускладнювати життя, не занурюватися у свої проблеми, ставитися до всього з позитивно, жити з гумором. Не втрачати надію, сподіватися на власні сили, учитися новому, змінювати своє життя на краще. Ця історія проте, як простий хлопець Дріс, завдяки своїм особистісним якостям, почуттю гумору приносить душевну рівновагу, легкість і різноманітність у життя паралізованого аристократа Філіпа. Можна зробити висновок і з цього фільму: постійно працювати над собою, самовдосконалюватися, з легкістю ставитися до проблеми і вирішувати її, не зупинятись і не опускати руки.

Фантастичний трилер « Єфект метелика» (режисери Ерік Брес, Дж. Маккі Грубер). Головна проблематика якого – це те, що все має свої наслідки. Кожна подія може докорінно змінити наше життя. Тому потрібно відповідально відноситись до свого життя. Оцінювати ситуацію, передбачати які наслідки вона може внести в життя, і намагатись змінити або сприяти цьому.

Отже, книги і фільми – це засоби особистісного розвитку людини. Які нас надихають, оповідають нову інформацію, спонукають зробити висновки. З книг і фільмів ми переймаємо ідеали, зразки на які потрібно рівнятися. Збагачення інформацією відбувається у цікавій формі за допомогою перегляду або читання.

Якісно добираючи матеріал для перегляду можна почерпнути цікаві знання, а не просто втратити час. А читання приносить нам корисно і цікаво проведений час, самовдосконалення, дає основу особистісного росту.